Ph.d.-stipendiat inden for bæredygtigt design med restmaterialer (Zerowaste)
Vacant position
Ph.d.-stipendiat inden for bæredygtigt design med restmaterialer (Zerowaste)

Vacant position
Ph.d.-stipendiat inden for bæredygtigt design med restmaterialer (Zerowaste)

Job description
Ved Det Tekniske Fakultet for IT og Design, Institut for Arkitektur, Design og Medieteknologi er et ph.d.-stipendium ledigt under ph.d.-programmet Architecture, Media and Design. Stipendiet er ledigt til besættelse pr. 1. september 2025 eller snarest derefter.
Institut for Arkitektur, Design og Medieteknologi har som mål at udvikle innovative, ingeniørbaserede uddannelses- og forskningsmiljøer, som integrerer kreativitet, ingeniørfaglighed og teknologi med arkitektur, urban design, industriel design, digital design og medieteknologi. Instituttet er blandt de førende forsknings- og uddannelsesmiljøer i Danmark, som beskæftiger sig med den udfordring, der ligger i samspillet mellem kreativitet og teknologi, og udvikler nye områder inden for forskning og uddannelse rettet mod slutbrugeren.
På Institut for Arkitektur, Design og Medieteknologi har vi omkring 200 medarbejdere placeret på campus Aalborg og København. Instituttets vision er at skabe et bæredygtigt, levende og attraktivt samfund for alle, og her er vores bidrag at forske i og udvikle design og teknologi, der har mennesket i centrum. Vi undersøger samspillet mellem kreativitet, brugere og teknologi ved at forske i arkitektur, bydesign, produktudvikling og medieløsninger, og vi tilbyder en lang række uddannelser inden for arkitektur, design og medieteknologi.
Vi ønsker at bane vejen for nye teknologier og løsninger, der bidrager til at løse fremtidens samfundsudfordringer ved at skabe bæredygtige og attraktive måder at leve på. Det gør vi gennem fremragende forskning og uddannelse og i tæt samarbejde med en bred vifte af virksomheder, universiteter og lokale myndigheder og ved at deltage i både nationale og internationale projekter. Fællesnævneren er menneske- og designcentreret forskning i teknologi.
Stillingsbeskrivelse
Tænk, hvis danske virksomheder kunne producere kvalitetsprodukter til fremtidens behov helt uden spild. Når man skal designe nye produkter uden spild eller med restmaterialer, så ændres præmissen for designet grundlæggende. Vi har derfor brug for ny viden og nye målemetoder.
AAU Designlab vil med ph.d.-stillingen søge at afdække disse behov og muligheder, så konkrete løsningstrategier og metoder kvalificeres i forhold til det nye udgangspunkt. Formålet er således at hjælpe danske SMV’er med at skabe fremtidens cirkulære produkter uden spild gennem holistisk gentænkning af design, materialer, produktion og forretningsmodel med udgangspunkt i fremtidens behov.
Den ph.d. studerende vil bidrage til at løse affaldsudfordringen gennem en holistisk top-down-tilgang til affaldshierarkiet ved at i) kortlægge og forstå hvilke miljømæssige potentialer og barrierer, som konkrete virksomheder har for at handle mere bæredygtigt, ii) genere løsningsforslag til, hvordan man kan overkomme disse barrierer, overholde lovningen (nuværende og kommende), iii) identificere, hvorledes man kan evaluere og kvalificere nye muligheder fra et holistisk bæredygtigt designperspektiv, der inkluderer LCA-CO2-aftryk, forretning, produktion, etc. Denne tilgang tilstræber, at fremtidens skærpede krav og lovgivning i et mere langsigtet perspektiv vil give virksomhederne en konkurrencefordel.
Forudsætninger og baggrund for kandidaten
Vi søger derfor en kandidat, der kan forstå både designaspektet og bæredygtighedsaspektet. En kandidat med en bæredygtigheds-, miljø- eller designbaggrund, der skal sikre forståelse for, at bæredygtighed indtænkes i en Zerowaste-designtilgang til nye produkter. Samtidig skal kandidaten have solid forståelse for at drive eksperimenter, casestudier og produktudviklingsprojekter, så feltet kan afdækkes, og eksperimenter gennemføres.
Du kan læse mere om instituttet her: CREATE Department Brochure / www.en.create.aau.dk.
Nærmere oplysninger om stipendiets faglige indhold kan fås ved henvendelse til sektionsleder Christian Tollestrup, e-mail: cht@create.aau.dk, tlf.nr.: +45 9940 9915.
Ph.d.-stipendier tildeles personer, der har bestået kandidateksamen. Ph.d.-stipendier har normalt en varighed på 3 år, og det er en forudsætning for tildeling af stipendiet, at der samtidigt sker en indskrivning som ph.d.-studerende ved ph.d.-skolen ved Det Tekniske Fakultet for IT og Design med henblik på gennemførelse af en forskeruddannelse efter reglerne i bekendtgørelse nr. 1039 af 27. august 2013 om ph.d.-uddannelsen ved universiteterne og visse kunstneriske uddannelser. Efter bekendtgørelsen skal ph.d.-uddannelsesforløbet evalueres med regelmæssige mellemrum.
Ansøgning
Ansøgning skal indeholde:
- Motiveret ansøgning
- Projektbeskrivelse
- Opdateret CV
- Kopi af uddannelsesbeviser
Bedømmelse
Bedømmelse af kandidater til stillingen foretages af sagkyndige personer.
Shortlisting anvendes. Det betyder, at efter ansøgningsfristens udløb udvælger institutlederen med bistand fra ansættelsesudvalget de ansøgere, der skal bedømmes. Alle ansøgere vil blive informeret, om de er gået videre til bedømmelse eller ej.
Når ansættelsesprocessen er afsluttet, sendes et afsluttende afslag til de ansøgere, der ikke kommer i betragtning til stillingen.
Yderligere information
Vi anbefaler, at du gemmer en kopi af jobopslaget, da det vil blive fjernet fra websitet, når ansøgningsfristen er udløbet.
Spørgsmål om stipendier og løn m.m. kan rettes til Annemarie Davidsen, ph.d.-administrator ved ph.d.-skolen ved Det Tekniske Fakultet for IT og Design, e-mail: ada@adm.aau.dk.
Mere information om ph.d.-skolen ved det Det Tekniske Fakultet for IT og Design findes via dette link: www.phd.tech.aau.dk
Den samlede ansøgning inkl. bilag kan kun sendes elektronisk ved at vælge nedenstående ”søg online"-funktion.
AAU ønsker at afspejle det omgivende samfund og har diversitet som en kerneværdi. Derfor opfordres alle uanset personlig baggrund og orientering til at søge stillingen.
Ansættelsesprocessen på Aalborg Universitet kan omfatte en risikovurdering som et værktøj til at identificere potentielle risici forbundet med nyansættelser, der sikrer arbejdspladsens sikkerhed, compliance og integritet.
Samtaler afholdes den 15. eller 18. august 2025.
Medlemmer af ansættelsesudvalget
Linda Nhu Laursen: linda@create.aau.dk
Christian Tollestrup: cht@create.aau.dk
Medlemmer af bedømmelsesudvalget
Formand: Linda Nhu Laursen: linda@create.aau.dk
Matthias Rehm: matthias@create.aau.dk
Løn og ansættelsesforhold
Ansættelse i overensstemmelse med the Ministerial Order on the Appointment of Academic Staff at Universities (the Appointment Order) og the Ministerial Order on Job Structure for Academic Staff at Universities (in Danish) og protocol on certain terms of employment of academic staff at universities (in Danish).
Løn og ansættelsesforhold er i overensstemmelse med the collective agreement between the Danish Confederation of Professional Associations and the state (AC collective agreement) (in Danish) og protocol on certain terms of employment of academic staff at universities (in Danish).
Aalborg Universitet - Viden for verden
Aalborg Universitet er en international arbejdsplads med mere end 3700 ansatte. Vi udbyder virkelighedsnære uddannelser og skaber forskningsresultater i verdensklasse gennem samarbejde mellem forskere, studerende og offentlige og private virksomheder. Sådan opnås erkendelser, nye løsninger på samfundets problemer og viden, der forandrer verden. Vores hovedcampus ligger i Aalborg, men vi har også campus i Esbjerg og København.
Wages and employment
Kontakter
- Sektionsleder Christian Tollestrup: 99409915, cht@create.aau.dk
- AAU PhD, Annemarie Davidsen: 99402109, ada@adm.aau.dk
Ref number
2025/106
Deadline
Appointment and assessment process